Vad är skillnaden på tennis- och padelbollar?

Head Padel Pro Padelbollar (24 pieces) bild 1

Det är många som frågar vad skillnaden är på en padelboll och tennisboll, det är äntligen dags att utreda detta. 

När du spelar padel är det viktigt att ha rätt utrustning, annars kommer du inte att få en rättvis upplevelse av sporten. Förutom att du kommer behöva ett racket och ett par skor, kommer du att behöva padelbollar för att spela. Det första som många frågar sig är om det verkligen är en skillnad mellan en tennisboll och en padelboll, svaret är ja. Om du spelar med en tennisboll kommer spelet att bli mycket snabbare och därmed svårare. Frågan är varför?

Vad är skillnaden mellan en padelboll och tennis?

Till utseendet ser dem identiska ut. Den största skillnaden på en tennisboll och en padelboll är trycket i bollen. Har du mer tryck i bollen så studsar bollen bättre och blir genast mycket snabbare. Här ser du ett diagram som visar de generella skillnaderna. Sen kan det skilja beroende på vilken boll vi pratar om.

PadelTennis
Vikt56-59.4 g56-59.4 g
Storlek6.35-6.77 cm6.35-6.86 cm
Studs*135cm147cm

Head Padel Pro – Officiella World Padel Tour bollen

Head Padel Pro Padelbollar bild 1

Den officiella bollen för World Padel Tour mellan 2015 och 2018 är Head Padel Pro.

“The HEAD official ball is a key product in the competition and not only is it highly valued by professional players, but also by all the amateurs who regularly practice this sport.” – Javier Porras, Director General of the World Padel Tour

Inlägget kan innehålla reklam genom annonslänkar, läs mer här.

Vi recenserar padelracket från Adidas Adipower 2020

Adidas Adipower 2020

Giganterna börjar att tar mer och mer plats

Nu har giganterna Adidas, Babolat och Wilson börjat att röra om i grytan på riktigt. Frågan är vilka andra varumärken som lyckas att hänga med i svängarna när de börjar ta plats och använda sina ekonomiska muskler. Det märks tydligt i både Adidas samt Wilsons approach att dom har börjat satsa ordentligt på sin padelsektion. Därför tycker jag att det är extra kul att få presentera Adidas Padel som vårt nästa varumärke att recensera.

I detta rackettest ska vi ta oss an den nya serien Adipower 2020 och fyra utav deras absoluta toppmodeller. Vi kommer att recensera Marta Ortegas Light 2.0, Alex Ruiz Ctrl 2.0, Seba Nerones 2.0 och Ale Galáns Soft 2.0.

Vår första reflektion av serien var tydligheten mellan de olika modellerna. Vi uppskattar att man märker en avsevärd skillnad mellan varianterna och att man direkt kan påpeka detaljerna som skiljer dom åt.

Gemensamma egenskaper:

Till att börja med kommer vi att prata om de tre gemensamma nämnarna hos samtliga modeller i serien Adipower 2020.

Spin Blade

De är utrustade med en tydlig räfflad träffyta som ska ge extra spinn i dina slag. Tycker Adidas har marknadens kanske tydligaste struktur på sina racket.
Det finns olika teorier om hur mycket det ska påverka, men jag upplever att jag får en extra “bite” i mina skurna slag vid en räfflad yta.

Aluminized Carbon

Alla modeller i Adipower Pro-serien har en responsivare fiber av kolfiber samt aluminium för att maximera fart och flexibilitet i ditt spel.

Kolfiber ram

Ramarna på spadarna i Adipower är tillverkad i ett slitstarkt kolfiber 3k.

Adidas Adipower Light 2.0

Ett skonsamt kontrollracket

Marta Ortegas Light 2.0 är utan tvekan ett racket som är anpassat för dig som föredrar kontroll före fart. Denna pjäs är perfekt för dig som vill ha en lättare modell som även skonsamt för dig och din armbåge.

 • Form: Rund
 • Vikt: 345 – 360 gram
 • Balans: Medel
 • Träffyta: Kolfiber
 • Kärna: Soft Eva
 • Pris: 3699:-

Adidas Light 2.0 är en modell med en mjukare kärna av Soft Eva och ett påkostat ytskikt av kolfiber som ger en perfekt balans av fart och kontroll. Adidas har valt att placera balansen i mitten av racket för att du ska få mer kraft och fart i dina smashar, utan att förlora allt för mycket kontroll i spelet. Denna modell tycker jag är anpassat för en stor skara spelare, allt från nybörjare till proffs som söker ett skonsamt kontrollracket. Trots det upplever jag att man kan genera bra fart i racket.

Handla här

Adidas Adipower CTRL 2.0

Letar du efter ett kontrollracket med fart?

Har du en avgörande smash? Eller slår många fina placeringar? Då kan Alex Ruizs toppracket Adidas Adipower CTRL 2.0 vara något dig. Här får du ett toppracket med en mix av fart och kontroll. Den kan passa som handen i hansken oavsett om du är nybörjare eller en erfaren padelspelare.

 • Form: Rund
 • Vikt: 360 – 375 gram
 • Balans: Medel
 • Träffyta: Kolfiber
 • Kärna: Eva

CTRL 2.0 är seriens kanske snyggaste spade med en härlig färgkombination av svart grund och tydlig orange färg i alla detaljer. Denna modell är ett kontrollracket med i princip samma egenskaper som Light 2.0 men denna har en hårdare EVA-kärna, som ger dig mer fart vid en tyngre bollträff. Det krävs alltså mer kraft i slaget för att du ska få katapulteffekten i detta racket.

Träffytan har en stor och explosiv sweetspot som är placerad mitt på racket. Den är rustad med en påkostad kolfiber som ger dig en responsiv bollträff. Personligen skulle jag rekommendera många i padelsverige att spela med Adidas CTRL 2.0 just för att den är lättspelad och har en stor utvecklingspotential för dig som spelare. Är du en attacksspelare? Oroa dig inte, för med CTRL 2.0 kan du få den fart du behöver.

Handla här

Adidas Adipower Soft 2.0

En perfekt balans mellan fart och kontroll

Adidas Adipower Soft 2.0 är ett racket riktat till spelare som föredrar fart med en mix av kontroll. Formen på denna modell är Oversized Diamond, vilket betyder att du får en större sweetspot placerat högre upp på racket. Jag tycker att Adidas hittat ett en perfekt mix av fart och kontroll, helt i min smak!

 • Form: Oversized Diamond
 • Vikt: 360 – 375 gram
 • Balans: Hög
 • Träffyta: Kolfiber
 • Kärna: Soft Eva

Är den svårspelad? inte särskilt, till skillnad mot andra diamant racket upplever jag Soft 2.0 mer lättspelad och det inte krävs lika mycket kraft för att få ut all effekt av racket. Den mjukare kärnan av Soft Eva och den topplacerade balansen ger dig en ordentlig skjuts i dina smashar och volleyspel. Jag tycker att man ganska snabbt fick kontroll på hur man skulle hantera detta racket.

Ale Galáns toppracket från Adidas blev snabbt en favorit för mig i detta test, personligen jag tycker om hybridracketar med en tydlig blandning mellan fart och kontroll. Efter några testsessioner skulle jag rekommendera detta racket till den erfarne och kräsna spelaren med en högre bollträff.

Handla här

Adidas Adipower 2.0

Adidas flaggskepp med mycket fart

Adidas Adipower 2.0 är seriens flaggskepp som är skapt för spelare som söker ett vapen med fokus på fart. Racket har en topplacerad sweetspot med en hårdare kärna som genererar en hög speed vid rätt teknik och bollträff.

 • Form: Oversized Diamond
 • Vikt: 360 – 375 gram
 • Balans: Hög
 • Träffyta: Kolfiber
 • Kärna: Eva

Är du en attacksspelare av rang? Då kan Adipower 2.0 vara något för dig. Detta är ett snabbt, stabilt och kraftfullt padelracket i exklusiv design som knappast kompromissar med något. Här får du ett avancerat diamant kolfiberracket med en hård träffyta som passar erfarna tävlingsspelare som är ute efter explosivitet och behöver maximal fart på banan. Precis som Soft 2.0 har racket en oversized form, som betyder att du får en större sweetspot placerat högt upp på racket.

Seba Nerones Adipower 2.0 kommer utan tvekan vara en modell vi kan räkna med att se mer och mer i handen hos spelare med en ordentlig bössa!

Handla här

”Punto de oro” – Blir nya regeln i WPT

World Padel Tour 2020

Det händer mycket i padelvärlden

Det är ingen hemlighet att det händer mycket i padelvärlden och inte minst i World Padel Tour. Allt från nya parkonstellationer till den nya regeländringen ”Punto de oro” eller den gyllene poängen på svenska.

Hela padelvärlden chockerades rejält när vi fick veta att WPT gör drastiska regeländringar med bara en dryg månad kvar till säsongsstart.

Förändringen heter “Punto de oro” eller “No Ad” som de heter i tennis. Regeln går ut på att vid 40-40 spelas en enda avgörande boll som avgör vem som vinner gamet. Returnerande lag får bestämma vilken ruta som serven ska hamna i.

World Padel Tour hoppas på att regeln kommer att skapa en mer spektakulär och underhållande padel, samtidigt som att de vill hitta ett smidigt sätt att korta ner matcherna. Eftersom att många matcher lätt sträcker sig över 3 timmar.

Källa: Padelfeber och World Padel Tour

Vad säger World Padel Tour?

“World Padel Tour is a competition that is constantly evolving. In previous seasons we decided to modify the official court or the type of grass, this year we introduced the Gold Point with the same objective: to energize the game and make it more attractive for fans who enjoy it live and for those who follow it through television or streaming ” – Skriver WPT i sitt pressmeddelande
Läs mer om regeländringen på worldpadeltour.com

Poolhouse Padel Master 2020 – 21-22 FEB BORÅS

Vill du bli bäst i Borås?

Snart är det dags att ta reda på vilket par som är bäst i stan. De allra bästa spelarna kommer att slåss om titeln och en total prissumma på 20.000 kronor. Behöver du vara boråsare? Nej, vi välkomnar alla duktiga lirare oavsett stad.
Tävlingen om den åtråvärda titeln Bäst i Borås kommer att vara extra spännande 2020. Poolhouse Padel Master kommer att bjuda på tufft motstånd från bland annat Spanien, Sverigeeliten och Borås.

Varför arrangeras denna tävling?
Förutom att vi alla älskar padel – så vill vi ge våra tävlande en möjlighet att träffa flera spelare i samma nivå, för att vi tillsammans ska utvecklas och bli en ännu bättre padelstad.

Vill du anmäla dig till årets kanske tuffaste utmaning i padel?

SE AFFISCH

PlayPadel.se testar padelracket från Babolat Padel 2020

Babolat Carbon 2020

Nytt decennium, nytt år och nya padelmöjligheter. Vi kickstartar även det här året med att testa två heta nyheter från Babolat. Kan det bli en tradition?

Den nya utgåvan av Carbon 2020 känns som ett steg i rätt riktning. Det första jag slogs av var den nya stilrena och tidlösa designen.

Jag valde att endast testa modellerna Defiance och Viper, eftersom Revenge visuellt sätt inte hade några större förändringar det här året. Läs förra årets rackettest av Babolat 2019

HPS-Technology

Hela serien är utrustad med en så kallad Hole Pattern-Technology som ger mer hastighet och kontroll, tack vare att de borrade hålen i racket är anpassade efter rackets form och sweetspot.

3D-Spin

Samtliga modeller i den senaste serien av Carbon 2020 är tillverkade med en räfflad träffyta, som enligt Babolat ska ge ytterligare spinn och effekt i dina slag.

Juan Lebron säger

“The new Viper Carbon is Incredible thanks to a bigger sweet spot and a better feel. That gives me more explosive power to easily get the ball out of the court” – Säger nuvarande världsettan Juan Lebron.

Juan Lebron Padel Babolat 2020

Babolat Defiance Carbon 2020

På förhand kändes Defiance som en solklar favorit från min sida, eftersom min defensiva spelstil från forehand-sidan kändes som klippt och skuren för denna spade.

Form: Rund – Balans: Låg – Vikt: 365 Pris: 2699:-

Babolat Defiance 2020

Egenskaper

Defiance har ett runt rackethuvud med en balanspunkt som är placerad närmare handtaget än andra former. Det gör att racket upplevs lätthanterligt och inte alls lika framtungt som exempelvis Viper. Nyfrälsta spelare och även erfarna entusiaster brukar därför välja den här typ av racket – för att få mer balans och även ett mer lättmanövrerat ”vapen”.

Den räfflade träffytan är tillverkad i karbon och den inre kärnan består av ett material som heter Black Eva. Det ger dig en styvare yta med en bra känsla samt responsivitet i slaget. Jag tycker att Defiance passar dig som vill ha mycket kontroll och som spelar en defensivare padel.

Kontrollracket Defiance har en stor och förlåtande sweetspot som sitter i mitten av racket.

Om du i stället letar efter en mjukare och lättare variant av Defiance så finns det en lite-variant med glasfiber i träffytan och White Eva i kärnan.

Mitt personliga betyg för Defiance Carbon är 9/10.

Den passar min passivare spelstil som kräver ett schysst kontrollracket.

Köp Defiance Carbon 2020

Babolat Viper Carbon 2020

Viper är Juan Lebróns själsfrände på padelbanan. Ett kraftfullt toppracket från Babolat som under 2020 fått ett ordentligt ansiktslyft.

Form: Diamant – Balans: Hög – Vikt: 365 Pris: 2799:-

Babolat viper 2020

Egenskaper

Viper Carbon har ett diamantformat rackethuvud vars balanspunkt är placerat högt upp på racket. Det ger dig en bra utväxling på ditt offensiva spel och dina kraftfulla smashar. Denna pjäs har dessutom en ram och en träffyta tillverkat helt i kolfiber som ger dig en ännu högre responsivitet i din bollträff. Den är utan tvekan en modell som är anpassad för den erfarne padelspelaren med en rejäl bössa.

På denna modell finns en mindre sweetspot placerad högt upp på racket. Viper är därför ett mindre förlåtande racket som ger en hög effekt på dina slag.

Precis som Defiance har Viper en kärna av Black Eva som kan upplevas något stummare men som skapar en kraftfull katapulteffekt med rätt teknik. Jag tycker att kombinationen med det styva ytskiktet och den kraftfulla Black Eva skapar ett utav marknadens hetaste toppracket.

Om du i stället letar efter en mjukare och lättare variant av Viper så finns det en lite-variant med glasfiber i träffytan och White Eva i kärnan.

Mitt personliga betyg för Defiance Carbon är 8/10.

Ett toppracket som fullständigt andas kraftfullhet och kvalitet ända ut i fingerspetsen.
Tyvärr en modell som är lite “out of my league”.

Köp Defiance Carbon 2020

Tack för padelåret 2019!

Vad vore PlayPadel.se utan alla läsare, sponsorer och partners?

För varje år växer PlayPadel.se i både antalet följare och läsare i raketfart. Något jag är oerhört tacksam och stolt för. Det känns som att varumärket PlayPadel.se växer allt mer för varje dag och fler vänder sig till oss för att lära sig mer om padel. Något som jag bara har er att tacka för – det är ni läsare, sponsorer och partners som gör detta möjligt. Tack!

Vi vill även passa på att tacka våra vänner – Deportista, Rocket Padel, Wilson, Bullpadel, Padler, Andréas Johansson, Babolat och vår gästbloggare Ji Vichithong för 2019.

Highlights 2019

Vad kommer jag att minnas lite extra från padelåret 2019?

 1. Swedish Padel Open i Båstad
 2. Padelresan till Alicante med Deportista
 3. Alla spännande rackettester

Vad kommer hända under 2020?

Mitt mål är att fortsätta utveckla plattformen och bli mer lärorik för er läsare. Förhoppningen är att PlayPadel.se ska bli en ännu viktigare del av utvecklingen för sporten i Sverige. Oavsett om du är en nybörjare eller ett proffs ska kunna vända dig till oss för att lära, det är vårt motto.

Har du något du vill berätta?

För oss är ni läsare det viktigaste vi har. Därför skulle vi uppskatta om du kunde dela med av er feedback eller era önskemål. Vad har du förväntningar på PlayPadel.se under 2020?

Tyck till här!

Mot nya mål och möjligheter – vi tillsammans!

Vill du lära dig slaget Bajada?

Andréas Johansson padel

Få ett vassare attackspel från backvägg med Bajada

Vill du lära dig ytterligare ett padelslag?
Då får du inte missa klippet där Andréas Johansson och Sergio illustrerar slaget Bajada från bakvägg. Det är minst sagt användbart verktyg och ett giftigt anfallsvapen. I klippet visar de hela vägen från förberedelse till efter bollträff. Njut av klippet!

Vill du ha fler tips kring grunder, teknik och taktik? Se fler intressanta videos från Andréas YouTube-serie Sidbyte.

Vi testar padelracket från Bullpadel Proline 2019

Bullpadel Proline 2019

Rackettest Bullpadel Proline 2019

Äntligen fick vi tag på årets Proline-serie från Bullpadel. Ett varumärke som onekligen har florerat i hela padelsverige och snabbt blivit populärt i hela Sverige. Deras racket förekommer inte bara ofta i svenska hallar, utan de syns även frekvent på World Padel Tour. Där spelare som Maxi Sánchez, Paquito Navarro och Alejandra Salazar är starka och viktiga ambassadörer för Bullpadel. Om jag får gissa – så tror jag att Bullpadel är ett utav de mest sålda racket under 2019 och 2018. Det är bara en spontan känsla baserat på vad jag ser i min omgivning och på sociala medier. Vad tror du?

Proline 2019

En uppstickare i denna serie är utan tvekan Hesacore och Custom Weight. Hesacore är ett nytt ergonomiskt grepp för racket. Det ska hjälpa dig att få en bättre känsla och ett skonsammare spel. Hesacore finns som standard hos Vertex-2 och Vertex-2 Control. Custom Weight ger dig en unik möjlighet att individuellt anpassa rackets balans och vikt. Då du kan addera 3 vikter upptill och 1 nedtill. Det känns onekligen som en innovativt och smart lösning för personer som vill experimentera med sitt racket. Custom Weight finns hos samtliga modeller i vårt test förutom Hack Control Women.

Något jag uppmärksammade ganska snabbt var att Bullpadel har satsat brett i sitt utbud. Samtidigt som de har sina fenomenala spetsprodukter i allra högsta klass. De har allt från padelracket till snygga kläder. Deras produkter passar alla utövare, oavsett om du är nybörjare eller riktigt vass. Ett tänk som jag ser väldigt positivt på och står bakom till 110%. Bra Bullpadel!

Inför denna recension har vi testat följande modeller:

Vertex-2

Bullpadel Vertex-2

Form: Diamant – Balans: Hög – Vikt: 365-380 g – Pris: 3295:-

Vi börjar med att diskutera Maxi Sánchezs spade Vertex-2. Ett diamantformat racket som har en “sandpapper”-yta och en balans som sitter högre upp på racket. På pappret riktar sig denna modellen till en spelare som letar efter ett styvare proffsracket. Som har en hög fart och ett stort fokus på smash. Trots detta tycker vi att man ändå får en bra kontroll på vårt spel.

Förkärlek blir förälskelse

När vi testade detta mästerverk upplevde vi ganska snabbt att den gav en hög respons vid rätt träff och med fart i slaget. Vertex-02 är rustad med ett ytskikt av Kolfiber 12K och en ruggad yta. Vilket betyder att du får många kolfibertrådar som hjälper dig att få “katapult-effekten” i dina slag. Redan innan testet hade vi en förkärlek till den ruggade-ytan och nu efteråt är vi kanske rent av förälskade. Även om det inte ska göra någon större skillnad på skruven, så gav de oss lite extra självförtroende i våra skurna slag.

Personligen tycker jag att denna modell och egentligen hela serien är ögongodis. Det finns inte många varumärken som hittat en bra balans mellan stilrent och en komplett färgbomb. Vertex-2 tycker vi var näst snyggast efter Hack.

Betyg: 8/10

Köp Vertex-2 här

Vertex 2 Control

Bullpadel Vertex-2 Control

Form: Rund – Balans: Låg – Vikt: 370 g – Pris: 3695:-

Om vi istället tittar på Vertex-2 Control så är det samma material, dock i ett runt format med en låg balans och en större sweetspot. Enligt Bullpadel har detta racket blivit en storsäljare tack vare sitt form och breda fokus. Denna spade lämpar sig för en spelare som söker kontroll i sitt spel och ett förlåtande racket med stor sweetspot.

Hög utvecklingspotential

Under testet blev vi snabbt glatt överraskade, eftersom att vi snabbt lyckades att spela in oss med Vertex-2 Control. Det är utan tvekan ett nybörjarvänligt racket med en hög utvecklingspotential. Det är kanske tack vare ytskiktet på 12K och den lite något hårdare kärnan BlackEva. Trots den stora sweetspoten och den låga balansen känner vi ett bra gensvar i våra smashar. Skulle du dessutom vilja justera balansen för att få mer hjälp, så kan vi addera några extra gram på toppen av racket med Custom Weight. Smidigt va?

Det enda vi kan anmärka på är att sandpappret hade i princip släppt på racket vi testade.

Betyg: 7/10

Köp Vertex-2 Cotrol här

Bullpadel Hack

Form: Diamant – Balans: Hög – Vikt: 370 g – Pris: 3100:-

Näst på tur är Paquito Navarros trotjänare Bullpadel Hack. Det är ett diamantformat padelracket som riktar sig till den avancerade spelare som söker en spade med maximal kraft. Denna modell är kanske snäppet vassare än Vertex-2, eftersom att den har ett ytskikt av kolfiber 18k istället för 12k. Dock har Hack varken Hesacore eller sandpapper-ytan som Vertex-2 har. Vi tycker dock att Hack saknar någon form av stuckatur för att bli komplett i våra ögon.

Extra Ordinary

Enligt oss är detta Bullpadels signaturracket och den fullständigt skriker exklusivitet ända ut i fingerspetsen. I vårt speltest har vi svårt att urskilja några drastiska skillnader mellan Vertex-2 och Hack. Vi tycker dock att träffen är något stummare i Hack. Medan Vertex-2 upplevs något mjukare. Det kan bero på att Hack har fler kolfibertrådar i ytskiktet.
Vilket ger oss en underbar rekyl i vårt spel men framför allt i våra smashar.

Färgkombinationen i modellen Hack är något alldeles extra. Vi tycker att den har en skön färgskiftning mellan gult och orange som är extra ordinary!

Betyg: 8/10

Köp Hack här

Bullpadel Hack Control

Form: Runt – Balans: Låg – Vikt: 375 g – Pris: 3100:-

Bullpadel Hack Control är en lätthanterligare variant av modellen Hack. Hack Control har samma materialval men med andra egenskaper. Denna modell används bland annat av talangen Fede Chingotto på World Padel Tour. Hack Control är ett nybörjarvänligt racket med stor potential.

Den har ett runt huvud med en låg balans. Sweetspot sitter mitt på racket och är något större än Hack. Den största skillnaden på Hack Control och Vertex-2 Control är ytskiktet och greppet. På Hack har du en slät yta med kolfiber 18k och inget Hesacore integrerat.

Favoriten!

När vi testade Hack Control blev vi väldigt snabbt förälskade. Tycker att balansen mellan fart och kontroll är helt perfekt. Vi upplever att man lyckades spela in sig med spaden efter bara några bollar. Kändes verkligen som att varje kolfibertråd sattes i spel så fort man började bolla. Detta är utan tvekan bland de mest lovande racketen på marknaden utifrån våra preferenser. Den passar alla – från nybörjare till proffs.

Letar du efter ett något ännu lättare?
Då ska du rikta dina ögon mot Bullpadel Hack Control Women. Den används av stjärnan Alejandra Salazar på World Padel Tour. Detta är minst sagt modell för en bred skara padelspelare. Spaden är helt enkelt för dig som söker en lättspelad modell som väger några gram mindre än de andra modellerna i detta test. Dock saknar den Hesacore och Custom Weight.

Betyg: 9/10

Köp Hack Control här

Sammanfattningsvis

Efter ett bara några timmars speltid av Proline 2019 skulle jag vilja ge Bullpadel en stor eloge. Proline är en uppstickare i padelsverige med nya och smarta lösningar som riktar sig till en stor skara spelare. Kan inte annat än att se fram emot vad som komma skall. Tack återigen Rocket Padel och Bullpadel Sverige för detta samarbetet!

Tack för att du läser på PlayPadel.se!