Padelracketar

– i samarbete med Rocket Padel

Att vÀlja rÀtt rack Àr viktigt för alla spelare oavsett om du Àr nybörjare eller proffs. Det finns en stor variation av olika rack ute pÄ marknaden, alla har olika pris och fördelar. VÄr förhoppning Àr att vi kan ta fram information som hjÀlper dig att hitta det perfekta racket för just dig. Vi pÄ PlayPadel.se gör Àven spÀnnande recensioner av marknadens padelracket, missa inte det!

VÀlj rÀtt rack via vÄr rackguide

Grattis – du Ă€r ett steg nĂ€rmare att hitta ditt drömrack. Vi kommer att vĂ€gleda och konsultera dig för att du hitta det bĂ€sta racket för dig och din speltyp. I artikeln kommer du att hitta information om balans, form, material och vikt.

Former

Ett racket i padel har olika form, vikt, balans och material. Varje utformande kan skilja sig en hel del frÄn varandra för att du som spelare ska fÄ ut det maximala i det spel. Precis som andra sporter finns det utrusting anpassat för just din nivÄ och spelstil.

Vi kommer att hjÀlpa er att förstÄ skillnaden mellan de olika formerna och tala om vilken som passar din spelnivÄ.

Runt

Detta rack passar bÀst till spelaren som söker kontroll i sitt spel, eftersom den har en större trÀffyta och vikten Àr jÀmnt fördelat över hela racket. Det betyder att balansen och den tyngsta vikten Àr placerad i mitten av racket. Rackets sweetspot Àr placerad i mitten pÄ denna form. Vilket gör att racket blir lÀttare att hantera och enklare att trÀffa rÀtt. Vi rekommenderar detta till nybörjare och spelare som vill ha ett lÀttspelat racket.

Dropp

Denna form Àr anpassad för spelare i amatör klassen. Formens Sweetspot och balansen Àr placerad mellan centrum och toppen pÄ racket. Vilket ger spelaren en större utmaning Àn i det runda formatet.

Diamant

Är du tillrĂ€ckligt bra för att definiera dig som proffs?
Ett diamantformat rack Àr anpassat för den mer avancerade spelaren. Rackets sweetspot hÀr Àr placerad i toppen och trÀffytan Àr mindre, det Àr för att gynna spelaren med en bra en smash och bolltrÀff. Detta rack Àr svÄrt för en nybörjare att hantera pÄ rÀtt sÀtt, eftersom att balansen sitter högre upp i racket och upplevs tyngre.

Vikt

Att vÀlja rÀtt vikt Àr ocksÄ viktigt. Ett lÀtt rack Àr enkelt att hantera och idealt för den som behöver ett lÀttmanövrerat racket. Det tyngre racket Àr svÄrare att hantera men kraften i slagen blir desto högre.

Nu för tiden vÀger de flesta rack mellan 330 gram och 385 gram. Om du letar efter ett lÀtt racket bör racket vÀga mellan 330 gram och 350 gram. Det tyngre racket kan vÀga mellan 360 och 385. Detta kan givetvis variera beroende pÄ kön och spelstil. Har du problem med tennisarmbÄge? VÀlj ett lÀttvikts racket.

Rackets uppbyggnad

Ett padelrack kan delas upp i tre bestÄndsdelar: det Àr kÀrnan, ramen och ytskiktet. Varje enskilt element har olika material och pÄverkan pÄ rackets egenskaper, det kan variera frÄn rack till rack. Tjockleken pÄ racket Àr i stort sett uteslutande 33 eller 38 mm dÀr 38 mm Àr det absolut vanligaste pÄ marknaden. Om du hittar ett rack med en tjocklek pÄ 33 mm brukar det vanligtvis vara ett juniorracket.

KĂ€rnan (core)

Det tvÄ mest anvÀnda materialen i dagens padelrack Àr EVA och Foam. Den vanligaste kÀrnan Àr idag EVA, som Àr hÄrdare, flexiblare och mer tÄlig. Den ger Àven mer kontroll och kraft i dina slag. EVA kan dessutom ha olika hÄrdhet som tex Black Eva som Àr nÄgot hÄrdare medan Soft Eva Àr nÄgot mjukare densitet.

Foam dÀremot, Àr kontrasten till EVA eftersom att den Àr mjuk och man fÄr inte samma kraft i bollen. Den Àr alltsÄ inte lika förekommande som kÀrna i marknadens utbud.

Ramen

Ramen Àr delen som strÀcker sig runt racket för att skydda kÀrnan och ytskiktet. Förutom att förlÀnga livslÀngden pÄ ditt rack, ger din ditt rack en fasthet och styrka. Ramens material kan variera frÄn tillverkare till tillverkare, men de brukar vara tillverkade av kolfiber eller plast.

Ytskiktet

Ytskiktet Àr en viktig del av ditt rack, eftersom att den del som kommer att fÄ mest bollkontakt. KÀnslan och trÀffen pÄ bollkontakten kommer att variera beroende pÄ om du har ett mjukt eller hÄrt ytskikt. Har du en mjuk yta kommer du att fÄ mindre fart och mer kontroll i slaget, medan det hÄrda ytskikten ger den motsatta effekten.

De enklare modellerna av padelracketar Àr ofta tillverkade i glasfiber medan de dyrare modellerna Àr tillverkade i nÄgon form av kolfiber. Vissa dyrare modeller har en blandning som ocksÄ innehÄller materialet grafen som Àr ett nytt och extremt starkt material.

Generellt sett Ă€r ytskiktet blankt eller matt. Det finns Ă€ven ytskikt som idag Ă€r ruggad/strĂ€v, Ă€ven kallat “sandpapper”. Det finns flera teorier som sĂ€ger att detta ska ge en bĂ€ttre skruv men, det finns inga bevis som sĂ€ger att det stĂ€mmer.

Overgrips

En overgrip till ditt padelrack Àr kanske viktigare Àn vad du tror. Har du en sliten linda pÄ ditt racket sÄ kommer du att förlora kÀnsla i spelet och risken att racket glider runt i handen ökar.
MÄnga anvÀnder ocksÄ fler overgrips för att öka tjockleken pÄ sitt grepp. Det gör man för att minska vibrationerna i slaget och minska risken för tennisarmbÄge.

TIPS – Köp vita overgrips. För att nĂ€r tillverkarna adderar ett pigment(fĂ€rg) till lindan sĂ„ försĂ€mras greppet.

Exempel – Wilson Carbon Force Pro

Sammanfattningsvis skulle vi vilja ta fram ett exempel för att förklara vad vi menar i vÄr racketguide. Vi tagit fram ett rack som vi anser vara anpassat till amatören och proffset. Rackets sweetspot sitter högre upp pÄ racket och trÀffytan Àr mindre Àn andra rack. Ett perfekt val för dig som vill hitta ett racket med utvecklingspotential!

  • Rack: Wilson Carbon Force Pro
  • Pris: 1799 kr*
  • Vikt: 365 g
  • Tjocklek: 38 mm
  • Form: Dropp

Köp nu