Välj rätt rack via vår rackguide

Grattis—du är ett steg närmare att hitta ditt drömrack. Vi kommer att vägleda och konsultera dig för att du hitta det bästa racket för dig och din speltyp. I artikeln kommer du att hitta information om balans, form, material och vikt.

Former

Ett racket i padel har olika form, vikt, balans och material. Varje utformande kan skilja sig en hel del från varandra för att du som spelare ska få ut det maximala i det spel. Precis som andra sporter finns det utrusting anpassat för just din nivå och spelstil.

Vi kommer att hjälpa er att förstå skillnaden mellan de olika formerna och tala om vilken som passar din spelnivå.

Runt

Detta rack passar bäst till spelaren som söker kontroll i sitt spel, eftersom den har en större träffyta och vikten är jämnt fördelat över hela racket. Det betyder att balansen och den tyngsta vikten är placerad i mitten av racket. Rackets sweetspot är placerad i mitten på denna form. Vilket gör att racket blir lättare att hantera och enklare att träffa rätt. Vi rekommenderar detta till nybörjare och spelare som vill ha ett lättspelat racket.

Dropp

Denna form är anpassad för spelare i amatör klassen. Formens Sweetspot och balansen är placerad mellan centrum och toppen på racket. Vilket ger spelaren en större utmaning än i det runda formatet.

Diamant

Är du tillräckligt bra för att definiera dig som proffs?
Ett diamantformat rack är anpassat för den mer avancerade spelaren. Rackets sweetspot här är placerad i toppen och träffytan är mindre, det är för att gynna spelaren med en bra en smash och bollträff. Detta rack är svårt för en nybörjare att hantera på rätt sätt, eftersom att balansen sitter högre upp i racket och upplevs tyngre.

Vikt

Att välja rätt vikt är också viktigt. Ett lätt rack är enkelt att hantera och idealt för den som behöver ett lättmanövrerat racket. Det tyngre racket är svårare att hantera men kraften i slagen blir desto högre.

Nu för tiden väger de flesta rack mellan 330 gram och 385 gram. Om du letar efter ett lätt racket bör racket väga mellan 330 gram och 350 gram. Det tyngre racket kan väga mellan 360 och 385. Detta kan givetvis variera beroende på kön och spelstil. Har du problem med tennisarmbåge? Välj ett lättvikts racket.

Rackets uppbyggnad

Ett padelrack kan delas upp i tre beståndsdelar: det är kärnan, ramen och ytskiktet. Varje enskilt element har olika material och påverkan på rackets egenskaper, det kan variera från rack till rack. Tjockleken på racket är i stort sett uteslutande 33 eller 38 mm där 38 mm är det absolut vanligaste på marknaden. Om du hittar ett rack med en tjocklek på 33 mm brukar det vanligtvis vara ett juniorracket.

Kärnan (core)

Det två mest använda materialen i dagens padelrack är EVA och Foam. Den vanligaste kärnan är idag EVA, som är hårdare, flexiblare och mer tålig. Den ger även mer kontroll och kraft i dina slag. EVA kan dessutom ha olika hårdhet som tex Black Eva som är något hårdare medan Soft Eva är något mjukare densitet.

Foam däremot, är kontrasten till EVA eftersom att den är mjuk och man får inte samma kraft i bollen. Den är alltså inte lika förekommande som kärna i marknadens utbud.

Ramen

Ramen är delen som sträcker sig runt racket för att skydda kärnan och ytskiktet. Förutom att förlänga livslängden på ditt rack, ger din ditt rack en fasthet och styrka. Ramens material kan variera från tillverkare till tillverkare, men de brukar vara tillverkade av kolfiber eller plast.

Ytskiktet

Ytskiktet är en viktig del av ditt rack, eftersom att den del som kommer att få mest bollkontakt. Känslan och träffen på bollkontakten kommer att variera beroende på om du har ett mjukt eller hårt ytskikt. Har du en mjuk yta kommer du att få mindre fart och mer kontroll i slaget, medan det hårda ytskikten ger den motsatta effekten.

De enklare modellerna av padelracketar är ofta tillverkade i glasfiber medan de dyrare modellerna är tillverkade i någon form av kolfiber. Vissa dyrare modeller har en blandning som också innehåller materialet grafen som är ett nytt och extremt starkt material.

Generellt sett är ytskiktet blankt eller matt. Det finns även ytskikt som idag är ruggad/sträv, även kallat ”sandpapper”. Det finns flera teorier som säger att detta ska ge en bättre skruv men, det finns inga bevis som säger att det stämmer.

Overgrips

En overgrip till ditt padelrack är kanske viktigare än vad du tror. Har du en sliten linda på ditt racket så kommer du att förlora känsla i spelet och risken att racket glider runt i handen ökar.
Många använder också fler overgrips för att öka tjockleken på sitt grepp. Det gör man för att minska vibrationerna i slaget och minska risken för tennisarmbåge.

TIPS – Köp vita overgrips. För att när tillverkarna adderar ett pigment(färg) till lindan så försämras greppet.

Letar du efter den bästa padelracketen som passar just dig? Elitepadel har rankat bästa padelracket för 2022!