Ingen annan sport har haft samma tillväxt som padel

Ingen sport har haft sådana framgångar på så kort tid det är inte svårt att förstå varför. Den har alla egenskaper för att lyckas. Sporten är rolig, tävlingsinriktad och väcker otroligt mycket känslor oavsett vinst eller förlust.

Men hur uppkom padeln egentligen?

Padel uppfanns av en Mexikansk affärsman

Padel uppfanns 1969 av en mexikansk affärsman, Enrique Corcuera, som ville bygga en tennisbana i sitt fritidshus i Acapulco. Eftersom han inte hade tillräckligt med utrymme på sin egendom, bestämde han sig för att bygga en mindre bana och att använda väggarna som avgränsade spelplanen som en integrerad del av spelet.

När kom padel till Sverige?

År 1998 tog Thommy Andersson från båstad sporten till Sverige. Thommy hade upptäckt sporten padel när han var i Marbella och fann direkt tycke för sporten. När han kom hem så byggde han den första padelbanan med hjälp av plywood och stängsel i en liten lokal i Grevie utanför Båstad. Därefterbildades Grevie Padel klubb och där efter tog padeln fart. År 1999 så var ett 30-tal spelare aktiva och Sverige skickade fyra spelare till EM i Belgien. Tio år senare, 2009, låg Thommy bakom att man byggde den andra inomhusbanan i Xbowl Sportcenter i Båstad och den första utomhusbanan i Båstads hamn. Från Båstad har padelsporten sedan spridits till övriga delar av Sverige.

Pandemin ökade padelns popularitet i Italien

När pandemin stoppade all kontaktsport tog italienarna verkligen till sig padeln, en sport som är väldigt populär i Spanien. Padel var en av få sporter som myndigheterna ansågs vara säker att utöva.

Enligt uppgifter från Padel National Observatory har antalet padelbanor i Italien femdubblats sedan början av 2020, upp till nästan 5 000. Padelskolor och klubbar har tredubblats, och sporten ser sannolikt ut att bli den mest utövade sporten efter fotbollen i Italien.

Sportens styrka ligger i att den är en lämplig sport för alla, i alla åldrar, och detta har bidragit till att göra padel till en stor sportrörelse i Italien. Allt från barn i 6-års åldern upp till gamla gubbar i åldrarna 80 kan spela padel, då den inte är lika fysiskt krävande som till exempel tennis, samtidigt är det en simpel sport att spela då vägarna håller bollen kvar i spelet. Sporten är även populär hos kvinnliga sportutövare.

Efterfrågan efter banor översteg utbudet

När Italien började lätta på Covid-restriktionerna hade padel fått fäste. Med hundratusentals människor som var ivriga att spela, fanns de bara några hundra banorna runt om i Italien överväldigade.
Sporten växte så fort att det inte fanns banor för alla som ville spela padel och Italienska entreprenörer runt om i landet tog till vara på denna möjlighet och började investera i denna sport.

Har du precis råkat ta sönder ditt dyra padelracket? Om du inte har pengar att ersätta racket till din nästa match hitta de kontokredit lånen hos Moneezy.