Rackettest – Babolat Padel 2019

Nytt år, nya padelmöjligheter

Borås

2019 är startskottet för nya möjligheter och utmaningar för PlayPadel.se. Kan låta klyschigt men jag ser onekligen fram emot det nya året. Hoppas att året bjuder på fler spännande rackettester och ännu fler möten med inspirerande entusiaster. Under höstkanten och början av december dök det upp flera nya racketserier som jag gärna vill lägga vantarna på.

Vi ska givetvis inte gå händelserna i förväg, utan vi börjar detta år med ett efterlängtat rackettest på Babolats nya serie. Jag har personligen aldrig spelat med en spade från det franska varumärket tidigare, därför blev detta test extra intressant i mina ögon.

Äldsta företaget med racketsport i fokus

Babolat startades redan 1875 i franska Lyon och har sedan dess haft racketsporter som inriktning. Du kanske i första hand relaterar företaget med tennis, eftersom där är Babolat störst i hela världen. De påstår själva att de är det äldsta företaget med racketsporten i fokus och att de uppfann racketsträngen i tennisen.

Det var först 2010 som företaget började producera deras första racket i padel. Idag lirar flera ikoner med deras spadar, tour-spelare som Victoria Iglesias och Juan Lebrón. Deras produktutveckling av padelracket görs nere i Barcelona precis som många andra tillverkare.

Babolat 2019

Under höstkanten av förra året lanserade det franska varumärket Babolat en ny serie racket inför 2019. Modellerna går precis som förra året under namnen Defiance, Viper och Revenge där varje modell har varsin unik form och karaktär. Vid lanseringen släppte Babolat en proffsmodell och även en lite-version på varje modell. Vilket gör att deras racket passar en större skara spelare, det ser jag väldigt positivt på.

Jag tycker dock att designutvecklingen av den nya serien är en aning anonym. Tycker personligen att det ska synas på courten att man lirar med det allra senaste. Tidigare år har de ständigt tagit ett markant kliv framåt när det kommer till just design. Detta år känns det som att Babolat istället fokuserat på själva produktutvecklingen, eftersom de utvecklat både hålen och halsen i denna serie. Vill dock pointera att jag gillar dekoren men tycker det är roligt med förändringar.

Se klippet där Ted från Babolat pratar om deras racket!

Hole Pattern System (HPS)

Den största skillnaden mot förra årets utgåva är borrhålen. I deras nya teknologi HPS varierar både storleken och placeringen av hålen på deras olika racket. Det ska medföra en ökad kraftöverföring och en bättre precision i ditt spel.

Dynamic Stability System

En annan nyhet under 2019 är att Babolat har blandat ner tungsten i halsen på racket. Vilket ger stuckaturen en helt annan stabilitet och kontroll, det känns även som att det kan minska vibrationerna i dina slag och minska risken för tennisarmbåge.

Babolat Defiance Carbon 2019

Först ut i testet är ingen mindre än Babolat Defiance Carbon. Det är ett racket som jag personligen rekommenderar till tävlingsspelare och motionärer med ett bra klipp i slaget. Ytskiktet och ramen är helt uppbyggd karbon, vilket gör att du får en stabilare spade men den kräver lite mer av dig och dina slag. Om du har det kommer du definitivt att få ut mycket mer av ditt spel. I tidigare tester har de flesta racket haft en yta av både karbon och glasfiber som är något mer förlåtande än bara karbon.

I denna pjäs har du ett större sweetspot som är placerat i mitten av racket, som i sin tur skapar förlåtande egenskaper. Söker du däremot ett nytt racket som är mer nybörjarvänligt skulle jag vilja rikta dina ögon mot Defiance LITE. Det är ett lättare racket med ett ytskikt helt i glasfiber, vilket ger den en mindre styvhet och hjälper dig få mer fart i ditt spel. Det är viktigare än vad du tror att införskaffa sig ett racket som är anpassat efter ditt spel.

Därför skulle jag vilja rekommendera serien Defiance till spelaren som söker ett kontrollinriktat racket med ett större sweetspot. Personen med ett mer tränat slag bör kika på Defiance Carbon och du som är nybörjare kanske borde ta en titt på Defiance LITE.

Form: Rund – Vikt: 365 gram (Carbon) & 350 gram (LITE) – Balans: Låg – Ram: 38 mm

Köp Defiance Carbon här

Babolat Revenge Carbon 2019

Näst på tur är Babolat Revenge, precis som Defiance är hela pjäsen omfamnad av karbon. Både rackets ytskikt och ram är uppbyggd i detta material för att krydda på dina slag och ge dem lite extra skjuts. Till skillnad mot Defiance är sweetspot placerad lite högre upp, vilket gör att detta racket passar ypperligt för en allround-spelare. Balansen i själva racket sitter dessutom högre upp, vilket gör att racket kan kännas tyngre än Defiance.

Jag personligen drar mig mer åt droppformade rack, eftersom att jag söker både fart och kontroll i mitt spel. Dock är detta ytskikt en aning styvt för mig som spelare, men kan stark rekommendera detta racket till erfarna tävlingsspelare och amatörer.

En allround-spelare för mig är en spelare som har en hyfsad bössa som även söker kontroll i sitt spel. Skulle du tycka precis som jag att ett ytskikt i karbon kan upplevas som styvt och svårspelat, så bör du även här rikta dina ögon mot Revenge LITE. Det är en mycket mer förlåtande modell som har en fullfjädrad glasfiber yta. Det enda jag saknar på LITE-racket är den räfflade ytan som ger en extra skruv i slaget.

Tourspelaren Victoria Iglesias är rankad 15 i World Padel Tour och spelar med ett exemplar av Revenge Carbon.

Form: Dropp – Vikt: 365 gram (Carbon) & 350 gram (LITE) – Balans: Medel – Ram: 38 mm

Köp Defiance Revenge här

Babolat Viper Carbon 2019

Babolats värstingmodell i denna serie kallas för Viper Carbon. Detta racket spelas av en utav mina favoriter i World Padel Tour, nämligen Juan Lébron. Kanske var det därför jag kände mig lite extra pepp på att få provspela denna bjässe för första gången. Tråkigt nog satt inte detta racket som handen i handsken, frågan är om det kan vara för att min smash inte är av samma kaliber som Mr. Lébron? Jag låter det vara osagt.

Detta racket passar sig till spelare som ägnar sig mycket åt volleyspelet ute på banan. Diamantformen gynnar dig som har en bra teknik i ditt spel och söker efter ett responsivt verktyg. Eftersom att denna modell har ett mindre sweetspot som är placerat högt upp på racket så kan uppleva detta racket som en utav de tyngre på marknaden, dels för den höga balansen och för den höga vikten på 370 gram. Precis som de andra modellerna har detta racket ett räfflat ytskikt av karbon och även en ram av en slitstarkt karbon. Jag kan dock tycka att kärnan på denna modellen är aningen styvare, men skillnaden är hårfin.

Vem skulle jag rekommendera en Viper?

Jag skulle säga att Vipern riktar sig till tävlingsspelare eller amatörer som har en bra teknik på banan. Det kommer att krävas ett bra tillslag för att få ut det maximala av denna best. Konverterade tennisspelare som älskar det offensiva spelet skulle säkerligen vilja lägga vantarna på Viper Carbon. Har du däremot inte riktigt lika bra smash som Lébron, då skulle jag säga att du ska titta på Viper Lite.

Form: Diamant – Vikt: 370 gram (Carbon) & 360 gram (LITE) – Balans: Hög – Ram: 38 mm

Köp Viper Carbon här