World Padel Tour (WPT) eller Monte Carlo International Sports?

Den 25/7 blev det officiellt att Monte Carlo International Sports ska arrangera en padeltuerning under namnet International Padel Tour (IPT). Pressmeddelandet skedde under inledning av Swedish Padel Tour (SPO), vilket givetvis satte käppar i hjulet för ledningen av World Padel Tour (WPT) och SPO. Den största frågan är givetvis ifall spelarna kommer behöva välja eller kunna samverka i båda turneringarna. PlayPadel.se ställer därför frågan WPT eller Monte Carlo?

Swedish Padel Open

Swedish Padel Open i Båstad är färdigspelat och avgjort. Vi alla kan summera veckan som en enda stor succé. Jag tycker att alla, från ledning till bollkallar gjorde en heroisk insats under hela veckan. Jag kan med säkerhet säga att både World Padel Tour och Hernán ‘Bebe’ Auguste (Sportchef) var mäkta imponerad av Båstad och hela arrangemanget. Självklart hoppas vi alla att denna folkfest blir minst lika bra nästkommande åren.

Padel i världsklass

Under veckan så vi fick vi beskåda padel i världsklass och enligt min mening blir det inte mycket bättre än så här. Jag var minst sagt helt lyrisk under semifinalen när världsettorna Bela och Lima mötte den yngre generationen Lebrón och Belluati. De som en vacker dag faktiskt förväntas att ta över och förvalta WPT, när den äldre generationen lägger skopan på hyllan.

Semifinalen var fylld med allt från spektakulära bollar till heta diskussioner och intriger. Den unge Lebrón har ett hett temperament och är utan tvekan en riktig humörspelare. När han väl hade humöret på plats och fick det utrymme han behövde, då var han helt outstanding. Matchen slutade “tyvärr” 6-7 / 6-7 i världsettornas favör.

Pratar vi istället om giganterna Bela och Lima, så är de de båda en klass för sig. Med facit i hand kan vi dessutom konstatera att de båda giganterna rulierar i World Padel Tour just nu. Det slutuade med att de tog hem titlen i Swedish Padel Open när de slog legendaren Paquito Navarro och Juan Martín Díáz i en rafflande final, om du missade denna finalen så uppmanar vi dig att titta på den. Under prisutdelningen fick vår egen Prins Carl Philip lämna över pokalen till vinnarna. Vilket underbart slut på denna vecka och en fantastisk start på denna framgångssaga, eller? Artikeln fortsätter under bilden

Bela och Lima vinnar av SPO
Här ser ni världsettorna Bela och Lima. Foto: @liljasinstagram

Elefanten i rummet

Under onsdagen den 25/7 blev det klart att World Padel Tour (WPT) får en ny konkurrent. Företaget Monte Carlo International Sports annonserade via deras Facebook att de kommer att arrangera en ny tour som heter International Padel Tour (IPT). Där målet är att skapa en tour för hela världen. De själva hoppas på att vara startklara redan nästa år och arrangera turneringen i 11 olika länder. Enligt dem själva har dem ett otroligt stort stöd, då flera spelare redan har skrivit på ett kontrakt för IPT. Vi på PlayPadel.se har själva sett flera legendarer som Paqutio Navarro visat sitt stöd under hashtagen #MontecarloIAmIn.

Det finns flera kritiker som påstår att ägarna av World Padel Tour använder sig av touren för att marknadsföra sitt företag Estrella och att spelarna förtjänar något bättre. Vi på PlayPadel.se köper kritiken till viss del. Vi tycker att det är bra med en konkurrenssituation, eftersom att det kommer krävas av mer WPT. Nu när Monte Carlo kliver in som en konkurrent kommer WPT att behöva se över sina nackdelar och arbeta fram en ännu bättre strategi. Vilket gör att både andra länder och spelare kan få en bättre kultur och bättre förutsättningar. En ensamrätt eller ett monopol kan ofta leda till att blir hemmablind och tror att sitt koncept är det allra bästa. Vad tycker ni?

Detta var utan tvekan elefanten i rummet under padelveckans storhetsdagar här nere i Båstad. Det sägs att det hölls flera hemliga möten här i Båstad och att flera ur ledningen för World Padel Tour går som på nålar. Det finns i dagsläget många flera frågor som vi alla går och väntar att får svar på, hur mycket kommer detta egentligen att påverka oss? Kommer vi att se ett lika glödhett Båstad även under nästa år, eller kommer spelarna att behöva tvingas välja mellan WPT och IPT?

Det finns minst sagt många obesvarade frågor just nu. Enligt Johan Håkansson på Padelfeber.se har Sportchefen Hebe sagt att det inte kommer att prata om det som händer bakom stängda dörrar. De säger att de fokuserar på sitt och att de tänker göra allt för att touren ännu bättre. Samtidigt var de mäkta irriterade över att Pastor (ägare av Monte Carlo International Sports) valde att göra sitt utspel mitt under succéveckan i Båstad, vilket garanterat inte var någon slump.

Vi på PlayPadel.se hoppas självklart att tourerna ska kunna samverka med varandra och att spelarna inte tvingas att välja mellan de olika tourerna. Vi får helt enkelt ha is i magen och se vad som händer.

Tack Båstad och Swedish Padel Open!

Glöm inte att PlayPadel.se är din portal för padel och att vi är anpassade för alla läsare från nybörjare till proffs!